Lal Design mimarlık ve peyzaj mimarlığı ofisi 1998 senesinde Levent Selahattin Pınar tarafından kuruldu. Pınar, mesleki pratiğine fidanlık ve süs bitkileri üretim optimizasyonuyla bir başlangıç yaparak, peyzajda bitkisel çeşitliliğin ülke ve pazarlara göre talebini deneyimledi. 90’lı yıllarda Hollanda, Belçika, İtalya ve İsrail’de endüstriyel bitki üretimleri ve peyzaj uygulamaları üzerinde çalıştı. Sonrasında, yaşayan bir yapı olan bitkilerin endüstriyel bir düzenle organik çoğalmasının sonsuz estetiğinin büyüsüne kapılarak İstanbul’da Lal Design’ın tohumlarını attı. 1998’de örgütlenerek yerleşik bir ofis düzenine geçen Lal Design, Türkiye ve yurtdışında, bitkisel üretimler, peyzaj ve çevre mühendisliği konularında projelendirme ve uygulama işleri üzerine ihtisaslaştı. 2011 senesinde hem mimari hem de peyzaj mimarisi eğitim geçmişi olan Kaan Dinkci’nin ortak olarak katılımıyla, her çekirdeği farklı fakültelere sahip ekiplerle büyük ölçekli kümesel proje üretimlerine geçti. İstanbul ve Bakü ofislerinde büyük ölçekli proje tecrübesi kazanarak, uygulama, şantiye ve tasarım ekiplerinin yanı sıra, Università degli Studi della Tuscia ile yurt dışında ortak kırsal ve tarımsal kalkınma projelerini yürütüp, dünyanın çeşitli noktalarından çözüm ortaklığındaki danışmanlarıyla epey kalabalık bir aile haline geldi.
Lal Design, iş idaresi mantığından ziyade etkin empati gücü ve bu aileye dahil olma farkındalığıyla, davranış odaklı duruşunu yükselterek ilerlemeye özen gösterdi. Yurt içindeki projelerin yanı sıra yurt dışındaki çeşitli merkezlerde 200’e yakın projeyi teknik donanım ve operasyonel ekip bağlamında güçlü bir ittifakla gerçekleştirdi. Lal Design ekibi için her projenin kendine has bir içselleştirme hali var. Ekip kendini önce projeci-kurgulayan, sonrasında uygulamacı-yaşayan olarak tanımlıyor. Başka bir deyişle, Azerbaycan’da özellikle Absheron yarım adasının yüksek atık kirliliği ve tuzlu topraklarına bitki adaptasyonunu ve inkişafını sürdürebilir kılan mikrobiyal esaslı toprak iyileştiricilerini formüle ederek bu topraklarla 500’den fazla bitki türünü tanıştırmış becerikli bir aile diyebiliriz.
2018 yılı itibariyle LAL Design; Azerbaycan, Gürcistan, Suudi Arabistan, KKTC ve Türkiye olmak üzere toplamda 7,5 milyon metrekareyi aşkın projelendirme ve uygulama yönetimi sorumluluğunu üstlenmiştir. Genç ve dinamik kadrosuyla Lal Design İstanbul’un tarihi bölgelerinden biri olan Galata ve Azerbaycan’ın Bakü-Gence ofislerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Eserlerin artık pek de kalıcı olamadığı, her şeyin logaritmik ölçüde geliştiği, serpildiği günümüz dünyasında, çoğu üretilenin efervesant bir varoluşa terkedildiğini algılıyoruz. Neredeyse her şeyin kararını sermayenin verdiği, talep ve arz arasındaki sürenin ya da süratin doğrudan katma değere tanım koyduğu şimdide nasıl bir öykü ile hasat yaşandığını değerlendiren düşünce Lal Design ekibinin ortaya sunduğu emek için uygun bir tanım. Bu felsefenin sürdürülebilirliği için samimiyet, yoldaşlık, münferit bilinç gibi insan ve davranış odaklı duruşu korumaya önem veriliyor. Çağların epidemisi diyebileceğimiz “Asıl olan ile algılanan arasındaki kopuşun farkındasızlığı” na yoğun göndermelerin yapıldığı üretim süreçlerinin neticesinde, işin bir tarafından tutan katılımcı komünal bir pratikle kendine ve kendi emek ürününe yabancılaşmamayı pekiştiriyor. Bu da ortaya çıkan işe tabiatıyla “İyi oldu!” denmesine sebebiyet veriyor.
1970 yılında, Paris’te eğitim gören aktivist birer anne babanın çocuğu olarak Fransa’nın Poitiers şehrinde doğdu. Lise eğitimini ISB (International School of Brussels) de tamamladı. Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimarlık ve restorasyon eğitimi aldı. University of Maryland’de (Overseas Program) ”Computer Applications on Economics MGMT” müfredatını tamamladı. 1990’lı yılların başında Türkiye’ye dönerek 1994 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi.
İngilizce, Fransızca ve İtalyanca bilen Levent S. Pınar, bitki dünyası ile 1995 yılında tercüman olarak görev yaptığı bir İtalya seyahatinde tanıştı. ‘İşte aradığım paradigma bu!’ diyerek o günden beri bu konudaki tüm birikimini oto-didaktik yöntemle geliştirdi.
Bu süreçte aktif olduğu bir başka alan olan sahne tasarımı uğraşısını Klavsenist annesi Prof.Dr.Leyla Pınar’ın yönetiminde İstanbul Barok Topluluğu dahilinde devam ettirdi. İstanbul’da, Kıbrıs’ta ve Ankara’da Henry Purcell’in “Dido and Aeneas” ve Hendel’in “Dedemia” Barok operalarının sahne tasarımını gerçekleştirdi.
1995–1998 yılları arasında Adapazarı/Arifiye’de, üretimi tamamen saksıda gerçekleştirilen ilk özel süs bitkileri üretim fidanlığının kuruluşunda genel koordinatör olarak görev aldı. Bu görev süresince ve sonrasında İsrail, Belçika, Hollanda ve İtalya’da kapalı ve açık saha modern bitki üretimleri, bu üretimlere ait otomatik sulama sistemleri ve makro düzeyde fidanlık yönetimi optimizasyonu konularında uygulamalı ihtisas yaptı. İtalya’nın Toscana bölgesinde Francesco Di Napoli ile beraber geleneksel fide üretimi ve gelişimi üzerine innovasyon çalışmalarında uygulamalı olarak çalıştı . Uluslararası fidan satışı ve üretim programlarında mevsimlere bağlı farklı dönemlerde ticari faaliyetlerde bulundu. 1998 yılında LAL Bahçeleri’ni kuran Levent Selahattin Pınar aynı zamanda İntermedya ile Türkiye’nin ilk sektörel dergisi olan Bahçe & Marketing’i yayınladı. 2000 yılından itibaren Lal Design ekibi, farklı tasarım grupları ve akademik oluşumlar ile ortak çalışmalara entegre oldu.
2004’te ‘’Hortus Conclusus’’ yaklaşımıyla irdelenen Evidea, 2005’te, eski Pasteur Hastanesi bahçesinin restorasyonu kapsamında, Tekfen Taksim Residence, 2007’de Göcek, Portville projesinde Halofitik (Tuzcul Bitki) peyzaj uygulamaları, aynı yıl bir UNESCO projesi olan Bakü Mugam Konser Salonu çevre rekreasyonu, 2008’de Patrick Blanc ile Galata’da Mur Végétal (Dikey Bahçe), 2010’da LEED sertifikalı Tekfen Levent Offices yeşil cephe bitkilendirmesi, 2011’de İstanbul Armaggan iç mekan dikey bahçe, 2013’te Bakü Haydar Aliyev Adına İstirahat Parkı, 2014’te Bakü, Dreamland peyzaj master planı, 2015’te Qalaaltı Hotel & Spa çevre rekreasyonu ve Şemkir AgroPark master planı LAL Design ekibinin tasarladığı işlerden öne çıkanlarıdır.
2006 yılında Yeditepe Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümünü üçüncülük derecesi ile bitiren Kaan Dinkci, 2006 yılında İTÜ Peyzaj Mimarlığı bölümü yüksek lisans eğitimine başladı. 2007’den itibaren çalışıyor olduğu Lal Design’a 2012 yılında ortak oldu.
Kaan Dinkci’nin de katılımıyla Lal Design, 2007 yılından itibaren Azerbaycan’da proje ve uygulama yönetimi işlerini üstlenmiş, son sekiz yıllık süreçte önemli kamusal ve özel projelerin ilklerini gerçekleştirmiştir. 2014 yılında Bakü’de, projelendirme ve proje yönetimi ofisi kuran LAL Design başkent Bakü’nün kentsel dönüşüm sürecinde, trafik simülasyonundan, kent mobilyasına, tercihli otobüs ve bisiklet yollarından engelliler için serbest ulaşım senaryolarına kadar kentsel tasarım adına çok sayıda pilot projeleri hayata geçirmektedir.